Συστάσεις για ιατρούς, ασθενείς, φροντιστές σε σχεση με την επιδημία COVID-19

Συστάσεις για ιατρούς, ασθενείς, φροντιστές σε σχεση με την επιδημία COVID-19

Συστάσεις για ιατρούς/ασθενείς/φροντιστές ατόμων που έχουν υποστεί Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) σε σχεση με την επιδημία λόγω κορωνοϊού.

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα οι ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι δυνατόν να παρουσιάσουν αυξημένο κίνδυνο σε περίπτωση που νοσήσουν από κορωνοϊό (COVID-19). Αυτό οφείλεται τόσο στο ίδια την ελαφρά ή βαριά αναπηρία που μπορεί να έχει ο ασθενής ως αποτέλεσμα του ΑΕΕ, όσο και κυρίως στις συνυπάρχουσες νόσους που κατά κανόνα έχουν οι ασθενείς με ΑΕΕ (ιδιαίτερα αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, στεφανιαία νόσος).

Για τον λόγο αυτό συστήνουμε να ακολουθούνται ΑΥΣΤΗΡΑ οι οδηγίες που εκπονεί η αρμόδια επιστημονική ομάδα του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας.

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΟΙΜΩΞΗ

  1. Μένουμε σπίτι.
  2. Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με άφθονο νερό και σαπούνι. Αποφεύγουμε την επαφή με το πρόσωπο.
  3. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ

1. Συνεχίζουμε την λαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή σε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό. Καλό είναι να αναβληθούν τακτικές επισκέψεις. Εάν υπάρχουν θέματα που απαιτούν ρύθμιση αντιδιαβητικής αγωγής, αντιυπερτασικής αγωγής ή αντιπηκτικής αγωγής (INR) αυτά μπορούν να ρυθμιστούν τηλεφωνικά ή με video-κλήση στον θεράποντα ιατρό. Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα που να δρουν προστατευτικά εναντίον πιθανής λοίμωξης και θα πρέπει να αποφεύγονται.

2. Παρακλινικές εξετάσεις, εξετάσεις αίματος και άλλες, που γίνονται στα πλαίσιαπρογραμματισμένης επανεξέτασης (follow up) πρέπει να αναβάλλονται εκτός αν κρίνονται εξαιρετικά κρίσιμες από τον θεράποντα.

3. Τακτικές θεραπείες στο σπίτι σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα που υποβάλλονται σε συνεδρίες φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας συστήνεται να αραιώσουν ή να αναβληθούν για 1-2 μήνες σε συνεννόηση με τον αντίστοιχο επαγγελματία υγείας. Ο κίνδυνος από μετάδοση του ιού είναι πολύ πιο σοβαρός. Χρήσιμο είναι ωστόσο να δοθούν οδηγίες/προγράμματα άσκησης που θα μπορεί να εκτελεί ο ασθενής μόνος του ή με την βοήθεια του άμεσου φροντιστή ή ακόμη και με βοήθεια τηλεδιάσκεψης.

4. Όχι επισκέψεις από συγγενείς και φίλους αυτή την περίοδο.

5. Οι άμεσοι φροντιστές επίσης θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και περιορίζουν τις εξωτερικές δραστηριότητες στις απολύτως απαραίτητες. Εάν υπάρχουν φροντιστές/συγκάτοικοι που λόγω εργασίας κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καλό είναι να μην έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς για το διάστημα της επιδημίας.

Ο γενικός κανόνας είναι: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.